Bewuste Lachgassedatie

Bent u erg gespannen om bij de tandarts langs te gaan? Heeft u de laatste maanden of jaren een tandartsbezoek uitgesteld omdat u bang was voor wat komen zou? U bent zeker niet de enige! Sommige mensen zijn erg angstig bij de tandarts en stellen noodzakelijke behandelingen uit waardoor de problemen alleen maar groter worden.Bewuste lachgassedatie kan een oplossing voor u zijn: Het inademen van lachgas geeft de patiënt een geruststellend, kalmerend gevoel.

 

Q.      Wat is lachgassedatie?

 

Het is een volkomen veilig hulpmiddel waarbij u steeds bij bewustzijn blijft. (U wordt niet verdoofd; communicatie blijft mogelijk!)

De angst neemt af en de pijngewaarwording vermindert. Hierdoor staat u meer open voor geruststellende suggesties en wordt de medewerking met de tandarts een stuk gemakkelijker. Op deze manier kan de noodzakelijke behandeling in een ontspannen sfeer verlopen.

Een bijkomend voordeel is dat de kokhalsreflex vermindert bij mensen die hiervoor erg gevoelig zijn.

De spierspanning vermindert. Dit kan een voordeel zijn voor mensen met spierspasmen.

 

Q.      Hoe verloopt een behandeling met lachgas?

 

Het lachgas wordt toegediend via een neusmaskertje. Het is daarom erg belangrijk dat u goed door de neus kan ademen. Omdat tijdens de behandeling praten niet mogelijk is, worden vooraf enkele gebaren afgesproken om een goede communicatie te waarborgen. Vervolgens wordt de toegediende dosis lachgas langzaam verhoogd tot u zich aangenaam en ontspannen begint te voelen. Gedurende de hele behandeling wordt u gemonitord en opgevolgd, en indien nodig wordt de dosis bijgestuurd. De assistente begeleidt de hele behandeling en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt.Wanneer de behandeling bijna is afgelopen, krijgt u een paar minuten zuivere zuurstof toegediend. U zal zich snel weer voelen als voorheen.

 

Q.      Is lachgas veilig?

 

Lachgas is een verbinding tussen stikstof en zuurstof (N2O). Het is een kleurloos gas met een lichte zoete geur en smaak.

Het is niet brandbaar.

Lachgas werkt snel en is ook weer snel uitgewerkt wanneer men de toediening stopt. Er blijven geen reststoffen achter in het lichaam. Er treden ook weinig of geen nevenwerkingen op. 

Net als bij een gewone behandeling moet de tandarts wel nog plaatselijk verdoven met een prikje. Door het lachgas voelt men deze prik echter bijna niet meer.

 

Q.      Voor wie is lachgas geschikt?

 

Angstige kinderen, ouder dan 6 jaar die voldoende kunnen meewerken met de tandarts.

Angstige volwassenen in goede gezondheid.

Mensen met extreme kokhalsreflex.

Lichamelijk of geestelijk gehandicapten, in algemene goede gezondheid

 

Q.      Voor wie is lachgas niet geschikt?

 

Er moet eerst een medische vragenlijst ingevuld worden. Aan de hand daarvan wordt er bekeken of u in aanmerking komt voor een behandeling onder lachgassedatie. In de volgende gevallen komt u niet in aanmerking voor een behandeling onder lachgassedatie:

 

Patiënten met infecties van de luchtwegen (verkoudheid, verstopte neus, acute of chronische sinusitis)

Patiënten met een chronische longziekte of die ooit klaplong gehad hebben.

Patiënten die in de laatste 3 maanden een hartaanval gehad hebben. (owv medicatie; op zich zijn hartproblemen echter geen tegenindicatie)

Patiënten met suikerziekte die niet volledig onder controle is.

Extreem zwaarlijvige patiënten.

Patiënten met middenoorinfectie of recente ooroperaties.

Patiënten die antidepressiva of kalmeermiddelen nemen.

Zwangere patiënten

 

Q.      AFSPRAAK voor lachgassedatie maken?

 

Wanneer u denkt dat een behandeling onder lachgassedatie wel iets voor u (of uw kind) zou zijn, maken wij altijd eerst een afspraak om te kijken wat er moet gebeuren en om na te kijken of u in aanmerking komt voor lachgassedatie. Wij leggen de procedure uit en bespreken de voor- en nadelen. Eventueel kan u al  het neusmasker al eens uitproberen. Tijdens deze afspraak kan dan ook de afspraak vastgelegd worden voor de eigenlijke behandeling onder lachgas.